Daggkåpa  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Tillbaka

Tusen Trädgårdar - Sveriges största trädgårdsvisning. En unik trädgårdsdag öppen för alla!

Tusen Trädgårdar 2020. Anmäl din trädgård på www.tradgardssverige.org. Kontakta oss på info@tradgardssverige.org om ni har några frågor så besvarar vi dem så snart vi kan. Kom ihåg att ni måste fylla i om ni skall vara med på Tusen Trädgårdar 2020 även om ni har varit med tidigare. Glöm inte att uppdatera er sida.

JUST NU: Med anledning av Covid-19 (27/5 2020)
Tusen Trädgårdar - Sveriges största trädgårdsvisning blir av.
Vår ambition är fortsatt att genomföra Tusen Trädgårdar den 28 juni.
Tusen Trädgårdar 2020 kommer att anordnas på ett säkert sätt och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Covid 19. Allt för att så många som möjligt i hela landet ska få chansen att njuta av trädgårdsglädje även ett år som detta.
Inom kort kommer vi att lägga ut instruktioner och rekommendationer för att corona-säkra trädgårdsvisningen och ge tips för såväl trädgårdsägare som besökare. Ett informationspaket till de medverkande trädgårdsägarna kommer att finnas tillgängligt för nedladdning från hemsidan i god tid före arrangemanget.
Coronapandemin påverkar oss alla och kräver anpassningar. Vi följer rapporteringen om coronapandemin noga och följer och agerar utifrån officiella källor och beslut som tas kring frågan. Se Folhälsomyndigheten. Därmed kan det komma att ske snabba ändringar kring arrangemanget. Håll er alltid uppdaterade på hemsidan www.tradgardssverige.org/tusen-tradgardar-2020 för aktuell information.
Varmt välkomna att registrera er trädgård på www.tradgardssverige.org. Behöver ni hjälp med eventuell avregistrering eller har frågor är ni så klart välkomna att höra av er på info@tradgardssverige.org.
Styrgruppen för Tusen Trädgårdar
Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet och Gunnel Carlson

Tillsammans kan vi bromsa smittan!
Här kommer några viktiga saker som alla kan göra:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Är du i en riskgrupp är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

(4/5 2020) Vi ställer INTE in, vi ställer OM!
Tusen trädgårdar 2020 kommer att genomföras - i någon form.
Med ett Coronavirus som påverkar vår vardag i hela vårt land måste vi tänka till när det gäller ett så stort arrangemang som Tusen Trädgårdar. Vi värnar om er säkerhet och tar vårt nationella ansvar för att minska smittspridningen i landet. Vi kommer att genomföra Tusen Trädgårdar men inte som vanligt, utan i ett Coronasäkrat format.
Trädgårdsarbete och odling ÄR en stor och viktig del i våra liv och för många medborgare i vårt avlånga land. För många utgör därför våren en fantastisk tid och trädgården eller odlingslotten en fristad och ett paradis för lustfyllt odlande, kunskapsutbyte och eftertanke. Tusen Trädgårdar är ett arrangemang som många längtat till under en lång period och för oss är det värdefullt att se allt det engagemang och den inspiration som florerar i alla våra kanaler, såväl på hemsidan, på Instagram, som i Facebookgruppen Tusen Trädgårdar.
Vi huvudarrangörer vet att Tusen Trädgårdar är ett engagerande och värdefullt arrangemang som visar på mångfalden av trädgårdar i vårt land, där alla kan vara med och dela med sig av sitt paradis, där vi får inspiration och utbyter kunskap, tankar och idéer med andra intresserade. Därför har vi tagit beslutet att: ”Vi ställer INTE in, vi ställer OM”.
Detta medför att vi behöver se över hur ett Coronasäkrat Tusen Trädgårdar kan genomföras. Inom de närmaste veckorna kommer vi att lägga upp en plan för detta och återkommer med besked om vilket format årets arrangemang får. 2020 ÄR INGET VANLIGT ÅR, det vet vi redan. Planer ändras och roliga saker ställs in. Så måste det få vara. Men Tusen Trädgårdar BLIR DET och ett 10 års firande. Det lovar vi! Ni kan fortsatt anmäla er trädgård på hemsidan fram till sista anmälningsdag, 1 juni. Vi håller er kontinuerligt uppdaterade. Håll koll på www.tradgardssverige.org för den senaste informationen. Har ni frågor är ni varmt välkomna att höra av er så klart på info@tradgardssverige.org.
Med hjärtligt gröna hälsningar, Gunnel Carlson, Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet

Odla hopp och skörda glädje allihop. Vi ses!


Tusen Trädgårdar 2020!
Söndagen den 28 juni 2020 är det dags för Sveriges största trädgårdsvisning.
Då öppnar trädgårdsägare landet runt upp för allmänheten under en hel dag.

  • Vad: Tusen Trädgårdar - en öppen trädgårdsvisning i hela landet
  • När: 28 juni 2020
  • Anmälan öppnar: efter årsskiftet (feb). Sista anmälningsdag: 1 juni
  • Här hittar ni alla trädgårdar: www.tradgardssverige.org
  • Huvudarrangörer: Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket. Samarbetspartner:Sällskapet Trädgårdsamatörerna
  • Huvudsponsor: Hasselfors Garden / Övriga sponsorer: Impecta, Blomsterlandet

Målet med Tusen Trädgårdar är att visa vilken bredd odlingsintresset i Sverige har och alla är välkomna att öppna upp till sitt paradis och bjuda på sin passion för odling och trädgård. Alla är välkomna att delta!
Sveriges största landsomfattande trädgårdsarrangemang, Tusen Trädgårdar, lockade 2018 hundratusentals besökare över hela landet. Över tusen trädgårdar öppnade upp för allmänheten. En riktig folkfest! Vi hoppas att så många som möjligt hänger på. 2020 blir lite av ett jubileum då det är 10 år sedan starten 2010. Läs pressmeddelandet här

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Styrgrupp från vänster Anna-Karin Fallheden Riksförbundet Svensk Trädgård, Gunnel Carlson Trädgårdsriket, Inger Ekrem Riksförbundet Svensk Trädgård och Lisa Malmgren Studiefrämjandet. Huvudarrangörer av Tusen Trädgårdar är Riksförbundet Svensk Trädgård, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet


Nya samarbeten 2020
2020 är det dags för Tusen Trädgårdar, den största trädgårdsvisningen i Sverige. Syftet med arrangemanget är att visa på den mångfald av trädgårdar och det starka odlingsintresset som finns i Sverige. Huvudarrangörer är fortsättningsvis Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet tillsammans med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson som var med och startade arrangemanget.
Nu har vi glädjen att meddela att Sällskapet Trädgårdsamatörerna, STA har gått in som samarbetspartner. Vi hoppas att det bidrar till att än fler trädgårdar anmäler sig till den 28 juni 2020. Läs mer


 

Tusen Trädgårdar 2018 - ett rekordår!
Stort tack till alla som medverkade under Tusen Trädgårdar den 1 juli 2018! Både trädgårdsägare, besökare, trädgårdsföreningar, organisationer och härliga odlarentusiaster kan ta åt sig äran för en lyckad och unik trädgårdsvisning i trädgårdslandet Sverige. Tillsammans gör vi Sverige både grönare, skönare och öppnare för våra medmänniskor. Det blev till slut drygt 800 anmälda trädgårdar, vilket är nytt rekord. Skulle vi räkna varje medverkande kolonilott som en egen trädgård är det långt över 1000, troligtvis närmare 2000 trädgårdar och trädgårdsägare som medverkat. Härligt att återse så många som återkommer år från år, men också väldigt många nya som valt att visa sin trädgård för allra första gången. Vi hoppas att vi ses igen 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huvudarrangörer av Tusen Trädgårdar är Riksförbundet Svensk Trädgård, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet

För mer information kontakta:
Anna-Karin Fallheden, Riksförbundet Svensk Trädgård, anna-karin.fallheden@tradgard.org
Lisa Malmgren, Studiefrämjandet, lisa.malmgren@studieframjandet.se
Gunnel Carlson, Trädgårdsriket
Se även www.tradgard.org/tusen, www.studieframjandet.se/tusen, www.tradgardsriket.se


Artiklar om Tusen Trädgårdar

Låt dig inspireras av artiklar i Hemträdgården

Fler artiklar

 

Vi är alla en del av trädgårdssverige. Under Tusen Trädgårdar är alla inbjudna – alla som har privata trädgårdar och alla offentliga trädgårdar: stadsparker, friluftsmuseer, botaniska trädgårdar, kyrko­gårdar, slotts- och herrgårdsparker, plantskolor, handelsträdgårdar, koloniträdgårdar, skolträdgårdar, tillsammansodlingar, trädgårdar vid hembygds- och bygdegårdar – alla är välkomna att delta!

Den som är ovan datoranvändare får hjälp av Studiefrämjandet att registrera sin trädgård. Finn din lokala avdelning och kontaktperson på www.studieframjandet.se/tusen. Studiefrämjandet bistår också med studiecirklar inför Tusen Trädgårdar, lokal marknadsföring, och försäkring. Riksförbundet Svensk Trädgård tillhandahåller trädgårdsrådgivning med handfasta tips och en kunskapsbank på www.tradgard.org.

Följ oss på Sociala medier
Låt dig inspireras och håll dig uppdaterad om det senaste genom att följa oss och gå med i vår facebookgrupp Tusen Trädgårdar
Vi finns även på Instagram @tusentradgardar

Lägg upp bilder!
Vi är nyfikna och vill gärna att ni fyller på med bilder från dagen. Vi uppmanar alla att ta bilder i trädgården och lägga upp på Facebook och Instagram eller andra sociala medier, och ange #tusenträdgårdar. Det går också bra att mejla bilder till fototusen@tradgard.org och berätta om den egna trädgården.

Så syns vi bättre på sociala medier
Ange alltid #tusenträdgårdar när du lägger upp bilder eller berättar om Tusen Trädgårdar på facebook, instagram eller twitter, så blir eventet sökbart på sociala medier.


Trädgårdar så in i Norden
Även i grannländerna Finland, Norge och Danmark arrangerades större trädgårdsvisningar under året. Finland arrangerar Öppna trädgårdar (årligt arr), i Norge hålls arrangemanget 1000 åpne hager och i Danmark fira Åbne Haver og Havefestival (årligt arr).
För mer information om arrangemangen se respektive hemsida:
Åbne Haver og Havefestival Danmark
1000 åpne hager
Norge
Öppna trädgårdar
Finland


Gunnels uppmaning

Gunnel Carlson uppmanar landets trädgårdsägare att vara med:
- Tack vare Tusen Trädgårdar tänker jag att vi blir klokare trädgårdsmänniskor. Alla möten med människor ger oss ny kunskap, mer inspiration och en större insikt om varför vi har trädgård. Så öppna din grind du också och släpp in alla glada trädgårdsmänniskor!Lite fakta om Tusen trädgårdar:
2014 höll 704 trädgårdar öppet för besökare, varav flera koloniområden. 
Så här svarade de på enkäten efter arrangemanget.

45 % deltog för första gången
180 trädgårdsägare var med för tredje gången
88 % var nöjda eller mycket nöjda med dagen
74 % tyckte att det kom lagom mycket folk
närmare 89 % tyckte att det var rätt tid på säsongen (juni)
hela 79 % kan tänka sig att vara med igen

  


 


logga  Trädgårdsriket  Studiefrämjandet

 

 

 

 

Tusen trädgårdar, alla kan vara med

Tusen trädgårdar, alla kan vara med

Tusen Trädgårdar

Grind in i trädgårdsvärlden

 

 
   
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård