Grönska  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Särtryck ur Hemträdgården

Bra artiklar blir bra särtryck!

Beställning sker genom vår nyöppnade webbutik här >>
Har du frågor eller önskar beställa till skola eller förening ber vi er att kontakta kansliet direkt:
Tel 08-792 13 15, Fax 08-792 39 53
E-post:
medlemsservice@tradgard.org


Nu lanserar vi vår webbutik

Vi vill berätta en nyhet - 25 mars har vi öppnat dörrarna till vår webbutik. Här kan ni ta del av hela vårt kunskapsutbud och lägga en beställning. Beställ lösnummer av trädgårdstidningen Hemträdgården, våra publicerade särtryck och annat trädgårdsrelaterat material. Vi bjuder på en lanseringsrabatt på 15% (25 mars-30 april). Ange rabattkod 15NT21 i kassan när ni handlar. Välkomna!

HÄR HITTAR NI TILL BUTIKEN >>

Bär - Nytt särtryck (2016)
I särtrycket Bär kan man läsa om jordgubbar, hallon, vinbär, trädgårdsblåbär, smultron, samt några prydnadsbuskar med ätliga bär som havtorn och aronia. Särtrycket bjuder på enkla odlingstips och listor med rekommenderade sorter som passar för olika delar av landet, med vars hjälp alla kan lyckas med bärodling i den egna trädgården eller odlingslotten. Artiklar är hämtade ur Hemträdgårdens serie Ät din trädgård och publicerades 2013, förutom artikeln om smultron som är från 2016. Samtliga artiklar är uppdaterade 2016. Bär är skrivet av Christina Winter som även tagit bilderna. Hon är hortonom och journalist och har arbetat med bärodling i nästan trettio år, bland annat som rådgivare för yrkesodlare och med olika utvecklingsprojekt inom ekologisk bärodling. Hennes erfarenhet omfattar även bärodling i kärvare klimat.

Planera med perenner
Planera med perenner, särtryck av 18 artiklar ur Hemträdgården 2009-2011. Det ger nyckeln till framgång i perennrabatten och visar hur du målar och kombinerar med perenner. Hur du lyckas med sina perenner och får en vacker perennplantering förklaras ingående. Här kan du botanisera bland fylliga listor på perenna växter. Är jorden fuktig och skuggig finns förslag på perenner som växer bäst just där, vill man att de ska blomma i vitt eller kanske ha vitbrokiga blad, finns det en lista med växtförslag på just de perennerna. Genom att kombinera de olika lathundarna får man fram växtförslag till en helt unik och egen rabatt anpassad till platsen där perennerna ska växa.
Författare till Planera med perenner är trädgårdsdesigner Johnny Mattsson,
fil. kand. i Trädgårdens hantverk och design, utbildad vid institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet och Dacapo hantverksskola i Mariestad. Rikt illustrerat med bilder tagna av författaren. 76 sid. Svanen- och  FSC-märkt samt klimatkompenserat papper.

Medelhavets flora
Intresset för Medelhavets trädgårdskonst är större än någonsin. Vi vill odla fler växter, blommor och kryddor med anknytning till Medelhavsländerna. Inspiration och praktisk kunskap ger Medelhavets flora, särtrycket av artiklar i Hemträdgården 2008–2009. Om natur och växtlighet i Medelhavsländerna och en rad träd, krukväxter och kryddor. Goda råd om odling och vinterförvaring. Huvudförfattare är Monika Björk. 28 sidor. Studiehandledning finns, se nedan.

Växtbiologi - Nyreviderad version (2021)
För att skapa en trädgård som är både estetisk tilltalande och där växterna utvecklas bra behövs kunskaper i växtbiologi, något som detta särtryck med artiklar ur Hemträdgården 2007–2008 ger. Växterna är levande väsen med behov som i stort liknar våra egna. Med hjälp av deras kroppsspråk kan man bl a läsa av om de står på fel plats, får fel skötsel och deras vatten- och näringsbehov. Särtrycket Växtbiologi ger även kunskap om växternas inkomster och utgifter, t ex vilken påverkan ljus och temperatur har, om växternas byggnad, t ex för att förstå hur ympning går till, om deras maskineri som behöver näring för sin uppbyggnad och om växthormoner som bl a styr frögroning och blominduceringen. Författare är Tom Ericsson, lärare och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet. 52 sidor.

Förskoleträdgården
Om förskolans utemiljö handlar ett inspirerande särtryck av artiklar i Hemträdgården 2007-2009. En förskolegård med plats för både vilda lekar och lugna hemligheter stimulerar barnens fysik och deras fantasi. Hur man kompletterar förskolegården så att den blir både plats och verktyg för kreativitet och utveckling. Praktiska exempel på hur man arbetar med natur och trädgård som tema och åskådliggör abstrakta begrepp som tidens gång och årstider. Författare är landskapsarkitekterna Kristina Hedvall-Larsson och Agneta Wendesten. 28 sidor. Studiehandledning finns, se nedan.

Till särtrycken Förskoleträdgården och Medelhavets flora har Studieförbundet Vuxenskolan, SV, sammanställt studiehandledningar som passar för studiecirklar i föreningarna. Studieplanerna finns enbart i PDF-version som kan laddas ner på SV:s intranät under folkhälsas nyhetssida. Trädgårdsföreningar kan kontakta SV lokalt,och be om hjälp med det. www.sv.se

Växthantering
När man bygger en trädgård är växthantering
och hur växtmaterialet används som byggstenar en viktig del. Vilka är byggstenarna, hur ser de ut och hur ska de hanteras? Vad det är som styr och påverkar om resultatet ska bli lyckat eller inte förklaras i särtrycket (28 sidor) Växthantering – från idé till verklighet ur Hemträdgården 2005. Författare är Tomas Lagerström, forskare och växtutvecklare SLU, Ultuna.

Lär känna jorden Finns åter i lagret, i ny uppdaterad version! (2018)
För att få växterna att trivas och utvecklas i våra trädgårdar är det några viktiga förutsättningar som behöver uppfyllas.
Att skaffa kunskap om den jord som man odlar i är en av dem. En bra hjälp ger särtrycket (28 sidor) av artikelserien Lär känna jorden ur Hemträdgården 2004. Författare är Rune Bengtsson, projektledare för POM:s träd- och buskupprop
vid CBM, Alnarp, och Eva-Lou Gustafsson, markagronom som undervisar landskapsingenjörer och landskapsarkitekter på SLU, Alnarp.

Välja träd och buskar
Att välja träd och buskar till trädgårdenär inte alltid det lättaste. Det är många olika aspekter, t ex växtzon, stamtavla, konkurrens, tuffa lägen, lövfällande/vintergrönt, som man behöver ta hänsyn till för att resultatet ska bli det man tänkt sig. En bra hjälp på vägen är detta särtryck (28 sidor) av artikelserien Välja träd och buskar ur Hemträdgården 2003. Författare är Rune Bengtsson, se Lär känna jorden.

 


 


.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sartryck 12_01

 

 

 

 

 

medelhav

 

 

Växtbiologi

 

 

Förskoleträdgården

 

 

Studiehandledning till Särtrycken Medlehavets Flora och Förskoleträdgården.

Medelhavets flora

Förskoleträdgården

Förskoleträdgården

 

 
 

 

 

 
 
 
 

 

 
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt