Trädgårdsgång  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Trädgårdens eldsjäl

Bildtext: Ann-Sofi Freyhult från Västerås Trädgårdsförening fick utmärkelsen Svensk Trädgårds eldsjäl på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2019.

Lagom till öppnandet av trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar var det dags för traditionsenlig utdelningen av Riksförbundet Svensk Trädgårds utmärkelse Trädgårdens Eldsjäl, den elfte i ordningen.

Läs hela pressmedelandet här:

Utmärkelsen som delas ut årligen går till en medlem en ”doldis”, som entusiasmerar och osjälviskt arbetar för sin förening. I år är det Ann-Sofi Freyhult i Västerås Trädgårdssällskap trädgårdssällskap som uppmärksammas för sitt arbete. Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson intervjuade henne på scen under torsdagen och delade tillsammans med förbundsdirektör Inger Ekrem ut ett diplom som bevis på den ärofyllda utmärkelsen.

Denna utmärkelse delas ut årligen och skall gå till en medlem en ”doldis”, som entusiasmerar och osjälviskt arbetar för sin förening. I år är det Ann-Sofi Freyhult i Västerås Trädgårdssällskap som uppmärksammas för sitt genuina arbete. Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson intervjuade henne på scen under torsdagen och delade tillsammans med förbundsdirektör Inger Ekrem ut ett diplom som bevis på den ärofyllda utmärkelsen.

Ann-Sofi har varit medlem sedan slutet på 80-talet och haft styrelseposter, först i Västerås Norra och sedan efter sammanslagningen i Västerås Trädgårdssällskap. Ann-Sofi har under perioden lagt ner ett enormt stort arbete och engagemang i föreningen. Alltid med en härlig entusiasm och ett gott humör.

Under åren har hon varit en stabil och trygg kassör men framförallt en entusiastisk ambassadör för fruktodling och numera organisatör för de äppeldagar som föreningen arrangerat i Västerås sedan mitten på 80-talet. Äppeldagarna är ett stort arrangemang där ett drygt 50-tal personer bidrar med äpplen från sina trädgårdar. Ann-Sofi har medverkat många år och har sedan några år tillbaka huvudansvaret.

Tillsammans med andra volontärer, har Ann-Sofi samlat in äpplen från trädgårdarna. De olika sorterna har dokumenterats (över 200 finns idag på listan), lagts upp i korgar och skyltats så att besökare kunnat ta del av informationen. Ann-Sofi har organiserat bemanning för att svara på frågor från besökarna och sortbestämning som genomförts på plats. Arrangemanget är öppet för både medlemmar och allmänhet och utställningen drar många intresserade.

Andra uppdrag som Ann-Sofi har i föreningen är att vara styrelsens ansvariga i sponsor-, respektive marknadsgruppen. Hon är en viktig person i kontakten med sponsorer och hennes arbete har inneburit en möjlighet att organisera lotterier med fina vinster, vilket har gett ett bra ekonomiskt bidrag till föreningen. När skördemarknader och växtmarknader arrangerats är Ann-Sofi den som ordnat med bemanning till föreningsbordet, beställt, förvarat och i de flesta fall transporterat material till arrangemanget.

Detta omfattande och genuina engagemang i föreningen har Ann-Sofi gjort parallellt med heltidsarbete tills för något år sedan. Intresset för träd och äpplen gjorde att Ann-Sofi, direkt efter pensionen, gick kursen för Grönt kort (frukträdsbeskärare certifierade av Riksförbundet Svensk Trädgård) och hon kan nu även bidra i föreningens verksamhet med beskärningskurser.

Ann-Sofi är en engagerad kraft att räkna med i Västerås Trädgårdssällskap, en eldsjäl väl värd utmärkelsen Trädgårdens Eldsjäl!

Västerås Trädgårdssällskap har 426 medlemmar och utgör en av Riksförbundet Svensk Trädgårds ca 150 lokala trädgårdsföreningar runt om i landet.

Utmärkelsen Svensk Trädgårds Eldsjäl delades ut under trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan, torsdag 21 mars 2019 kl.11, scen Pelargon.

Vill du veta mer kontakta:
Ann-Christine Svensson, Ordförande Västerås Trädgårdssällskap. Tel. 070 746 88 86. E-post info@vasterastradgard.se. www.vasterastradgard.se
Inger Ekrem, förbundsdirektör Riksförbundet Svensk Trädgård. Tel. 0705-33 33 57 E-post inger.ekrem@tradgard.org. www.tradgard.org

Vi gratulerar!


Nominera Svensk Trädgårds Eldsjäl
Nominera Svensk Trädgårds Eldsjäl senast den 31 december. Maila eller skriv till Medlemsservice på medlemsservice@tradgard.org alt Box 2966, 187 29 Täby. Nomineringsblankett finner du här.
 

 

 

 


Trädgårdens eldsjäl 2017
Ulla Holmström


Skellefteå Trädgårdssällskap

PressmeddelandeTrädgårdens eldsjäl 2016
Ulla och Åke Persson


Bräkne-Hoby Trädgårdsförening

PressmeddelandeTrädgårdens eldsjäl 2015
Hans Elvingson


Herrljunga Trädgårdsförening

Pressmeddelande


eldsjal2
Trädgårdens eldsjäl 2014
Elisabeth Kihlberger


Kungsbacka Trädgårdsvänner

Pressmeddelande


Åke Strid, Trädgårdens eldsjäl 2011.
Trädgårdens eldsjäl 2013
Lena Frisk


Kristinehamns Trädgårdsförening

Pressmeddelande


Åke Strid, Trädgårdens eldsjäl 2011.
Trädgårdens eldsjäl 2012
Bernt Viktorsson


Örebro
Norra Trädgårdsförening

Pressmeddelande


 

Åke Strid, Trädgårdens eldsjäl 2011.
Trädgårdens eldsjäl 2011
Ulla Johansson


Trollhättans
Trädgårdsförening

Pressmeddelande


 

 
 

Gula rudbeckia

 
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt