Gröna blad  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Hemträdgårdens trädgårdsspanare
"Håller koll på läget...."

Fjärilsblomma
traädgårdsspanare

Vad är en trädgårdsspanare?

Är du nyfiken och road av att testa saker? Gillar att följa upp, föra lite noteringar? Då är du som klippt och skuren för uppdraget som Trädgårdsspanare – att göra enkla trädgårdsförsök hemma, något man anmäler sig till för ett år i taget. Spanaren är en person, medlem i Riksförbundet Svensk Trädgård, som är nyfiken, vetgirig och gillar att pröva nya saker. Trädgårdsspanaren jämför olika sorter av en blomma eller nyheter i grönsakssortimentet, prövar en viss odlingsmetod eller testar diverse hjälpmedel. Hur det gick och vad man tyckte redovisas i ett enkelt testformulär.
Medlemsförsök kan bidra med kunskap och ge värdefull konsumentupplysning. Trädgårdsspanarna är Hemträdgårdens egen testpatrull. Enkla försök görs hemma i trädgården och redovisas sedan till oss. Resultatet presenteras i Hemträdgården och här på hemsidan.  


Trädgårdsspanarna 2021

Anmäl dig senast 28/3 till årets trädgårdsspaning

I fjol uppdagades bekämpningsmedelsrester i flytande ekologisk gödselmedel och många är nu tveksamma till att använda dessa i sina odlingar. Kanske kan den egna urinen ersätta köpta näringslösningar? Eller mer specifikt, kan vår egen urin vara lika bra som ett noggrant sammansatt fullgödselmedel? Det är frågan årets spanare ska hjälpa oss att få svar på.

Senast 28 mars anmäler du ditt intresse att delta genom att fylla i anmälningsformuläret på hemsidan. Ange adress, krukstorlek och den växt du tänker utföra spaningen på. Vi kan inte garantera att alla anmälda kan delta.
Du hittar anmälningslänken här
.

Mer information hittar du här.
För frågor kontakta lise-lotte.bjorkman@tradgard.org


Trädgårdsspanarna 2020

Ta del av resultatet från trädgårdspaningen 2020

Här hittar ni sammanställningen av vår trädgårdsspaning 2020 om klippt respektive oklippt gräsmatta. Publicerad i Hemträdgården nr 6 och på hemsidan. Resultat trädgårdsspaning 2020 (Hemträdgården 6) >>>

Hemträdgården välkomnar 100 trädgårdsspanare!
Hemträdgårdens trädgårdsspanare har i år jämfört mellan klippt och oklippt gräsyta. Syftet med spaningen är att se vad som händer om man låter en bit av gräsmattan vara oklippt. Kan en sådan enkel åtgärd öka den biologiska mångfalden i den egna trädgården? Vad händer med växt- och insektslivet när skötseln ändras? Vad kan tänkas växa fram i den befintliga gräsmattan? Lockas fler insekter av växter som nu får blomma ut. Spanarna har även fått även möjligheten att så in 1-2 kvadratmeter med ängsväxter i sin trädgård. En aktiv insats för att öka blomrikedomen och insektslivet i trädgården.

Läs mer hur de gått tillväga i Hemträdgården nr 2/2020 på sid 28.

Läs mer om tidigare spaningar
Här på höger sida kan du ta del av tidigare års spaninger. Har du frågor gällande trädgårdsspaningarna?
Kontakta lise-lotte.bjorkman@tradgard.org eller ringer 08-758 86 36.


Medlemstester – erfarenhet att ta vara på

Projektet med Trädgårdsspanarna sjösattes våren 2002 och under den sommaren genomfördes ett första pilotförsök i liten skala. Ett trettiotal medlemmar från Skåne till Hälsingland odlade två sorters rädisor, dels i låda, dels i trädgårdslandet. Läs mera genom att klicka på bilderna här bredvid.
Diskussioner om möjligheten att använda aktiva medlemmar som försöksvärdar har varit uppe tidigare inom Svensk Trädgård och FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Ett praktiskt exempel på detta är de trädgårdsföreningar som odlar Balsgårdsrosor på prov (se Ht 4/2001). Inspiration finns att hämta hos de brittiska medlemsorganisationerna Which? Gardening (Htr 3/99), och Henry Doubleday Research Association, se ledaren i 2/02. Dessa organisationer har en välutvecklad försöksverksamhet som visar att medlemstester kan bidra med mycket kunskap och ge värdefull konsumentupplysning. Och för medlemmarna är det ett roligt och lärorikt sätt att engagera sig och vara delaktiga.

 

 

 


 

 

Vad är en
trädgårdsspanare?

Medlemsförsök kan bidra med kunskap och ge värdefull konsumentupplysning.
Trädgårdsspanarna, startade 2002 och är Hemträdgårdens egen
testpatrull.
Enkla försök görs hemma i trädgården och redovisas sedan till oss.
Resultatet presenteras
i Hemträdgården och här på hemsidan.

 

 
   
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård