Trädgårdsgång  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Tillbaka

Nordiska Trädgårdar 2014 20-23 mars

Länk till trädgårdsmässan
Länk till mässan

Trädgård – lekplats för alla åldrar!

Text: Stella Westerlund
Bild: Riksförbundet Svensk Trädgård

Temat för trädgårdsmässan var Urban fägring och besökarna kunde helt klart konstatera att trädgårdsintresset kryper in i stan men också ner i åldrarna. Riksförbundet Svensk Trädgård hade Lekfull trädgård som tema i montern och där kunde man både leka och lära.

Svensk Trädgårds monter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

–Vi bjuder in barnen, sade trädgårdsrådgivaren och -designern Lise-Lotte Björkman, som ritat montern och lett bygget. Här fick barnen gissa grönsaker och alla vann – en ”gottepåse” med sättlök att odla själv eller med en vuxen. Fingerfärdiga fick vika papperstulpaner i olika färger, att sätta på pinnar i rabatten, garanterat rådjurssäkert!

Svensk Trädgårds monter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mariana Mattsson_gröna pennpriset

På en stor hus- och trädgårdsmodell fanns mycket att upptäcka. Här vajade Tusen Trädgårdars vimplar och gav en föraning om den 29 juni som är den stora dagen. Trädgårdsrådgivare fanns på plats och gav svar på en uppsjö av frågor.

Mariana Mattsson_gröna pennpriset

Monterbesökarna röstade på förra årets omslag på tidningen Hemträdgården. Vinnare blev nr 1.

 

 

Mariana Mattsson_gröna pennpriset

Rekord i besökare och medlemmar
Trädgårdsmässans första dag var det vårdagjämning, men ute kom vinterns sista snöoväder. Trots det kom rekordmånga besökare, på hela mässan nästan 60 000. Många föreningar hade ordnat egna bussresor till mässan, t.ex. trädgårdsföreningen Liljekonvaljen i Gävle och Södra Dalarnas Trädgårdsförening kom med två bussar.

Inte mindre än 165 nya medlemmar anmälde sig till Svensk Trädgård. Mer än 1800 medlemmar visade upp sitt medlemskort och fick sin medlemspresent, en goodiebag med en pelargonstickling från Tyresö Handelsträdgård, faktabladet Perenner och tidningen Vi Trädgård samt tips om att ladda ner den första trädgårds-e-boken, Mariana Mattssons ”Inte bara trädgård – 33 krönikor om hortikultur” (ur Hemträdgården).

Mariana höll föredrag om e-bokspremiären och också om ”Trädgård med kids, 40+are & pansjos”. Åke Truedsson berättade om ”Lekfulla grönsaker”. I trädgårdsrådgivare Ann-Catrin Thors föredrag ”Lekfulla trädgårdsrum” fanns inga gränser för hur man använder sin trädgård för alla åldrar och låter sig inspireras av livet, naturen och elementen.

Mariana Mattsson_gröna pennpriset

Vinnande idéträdgårdar och balkonger
Det första som mötte mässbesökarna var ett festligt dukat bord där Carl von Linné fått platsen i högsätet, omgiven av 25 representanter för Sveriges främsta parker och trädgårdar. Trädgårdsnätverket SSPPG (Swedish Society of public parks and gardens) hade dukat upp för grundarna av parkerna.

 

 

 

avsmakning aroniajuice

Bästa idéträdgård blev Astrid Lindgrens barndomshem Näs ”Som en saga utan slut” som knep guldet före Hovdala Slotts ”Vitalisering pågår” med odlingar i rostiga bilvrak.

 

 

avsmakning aroniajuice

Bland årets 12 balkonger gick första pris till André Strömqvists ”The Plant” med utgångspunkt i stadsodling i Detroit. Silvret gick till Good Garden för ”Noah 5 1/2 och Snigelns balkong” tänkt för en förskola med motiveringen: En idéspruta som ger inspiration och blandar lek och kunskap.

Se film från mässan


Tack till våra sponsorer på mässan: Tyresö Handelsträdgård, Nelson Garden, Impecta Fröhandel, Hasselfors Garden, Larsviken, Nya Eriksbo Plantskola, Odlingskragen.se och Svea Redskap. Växterna hade drivits hos Tiits Trädgård. Stort tack till alla som bidragit med ideellt arbete!

 


Rapport från Nordiska Trädgårdar 2013.
Den ätbara trädgården

Text: Christina Säll
(Ur Hemträdgården 3/2013)

Riksförbundet Svensk Trädgårds nya placering på mässan hindrade inte besökarna att hitta till oss även i år. I montern, fanns flera aktiviteter, alla med fokus på årets tema "Ät din trädgård".

Svensk Trädgårds monter

 

Våren kom med trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö i år. Trädgårdssuget var nog extra stort, 56 681 personer,över 2 000 fler än året innan, kom till mässan under de fyra dagar som den pågick, i mitten av april.

Trädgårdsrådgivning

Mässan bjöd på idéträdgårdar, åtta till antalet där man kunde njuta av växter,
vackra arrangemang och goda idéer. Idéträdgårdarna bedömdes och en jury
utsåg Näsuddens handelsträdgård till den bästa. Besökarnas favorit var däremot Skansen som visade fyra trädgårdar, från den skånska med buxbomshäck till samevistet i norr.

För första gången gavs Nordiska mästerskapen i trädgårdsanläggning på mässan, en tävling som pågick under tre dagar och på tid. Under 15 timmar skulle de tävlande anlägga en trädgård med stenläggning, trädäck och gräsmatta, efter en skiss av Ylva Landerholm. Anläggningarna bedömdes, här gällde millimeterprecision, och det svenska laget gick segrande ur tävlingen.

Det är bara att hoppas att tävlingen lockar unga att söka sig till någon av de trädgårdsanläggarutbildningar som finns, för här är ett yrke inom trädgård med mycket goda framtidsutsikter, enligt branschorganisationen Trädgårdsanläggarna som anordnade mästerskapen.

Balkongutställningen uppmuntrade till odling i staden. Det var rekordmånga, i år hade det utvidgats till 14 stora balkonger. En jury valde 1 balkong och kök,
av Uppdrag Trädgård till Bästa balkong.

Avsmakning ärtskott

Ärtskott och aroniajuice
Riksförbundet Svensk Trädgårds monter var välbesökt och på ny plats. Våra medlemmar hittade till oss och vi hade glädjen att välkomna många nya medlemmar. Vår monter, formgiven av Lise-Lotte Björkman, fick många positiva omdömen.

avsmakning aroniajuice

Temat i montern var "Ät din trädgård" och här kunde besökarna smaka på och få testa hur enkelt det är att få fram näringsrika ärtskott och att grodda solrosfrön, och så fick de smaka på något så ovanligt som aroniajuice.

 

Alla medlemmar som besökte montern fick en present i form av en grönsaksplanta, för att fortsätta vårt tema där hemma, att odla för att äta och njuta.

Från de tre scenerna bjöds besökarna på ett stort antal föredrag, där flera av föredragen hade anknytning till Svensk Trädgård och temat Ät din trädgård. FOR, Fritidsodlingens riksorganisation, vår paraplyorganisation, bjöd på rådgivning under mässan. I år var organisationen väl synlig i en specialbyggd monter i form av en paviljong, byggd för att kunnaåteranvändas till kommande mässor.

I övrigt fanns över 350 utställare på plats. De trädgårdsnyheter som vi hittade på mässan kommer att presenteras på Kort & Nytt i kommande nummer av
Hemträdgården.


Framgångsrika styrelsemedlemmar

Inger Palmstierna_vinnare Årets Täppa

Tävlingen Årets Täppa, där man med givna medel och under begränsad tid skulle bygga upp en täppa vanns till vår glädje av Inger Palmstierna, ledamot i Riksförbundet Svensk Trädgårds styrelse och tillika flitig skribent i Hemträdgården och författare till ett antal trädgårdsböcker.
Den vinnande täppan röstades fram av mässbesökarna.

 

 

Mariana Mattsson_gröna pennpriset

Från en av scenerna mottog Mariana Mattsson årets Gröna Pennpris, bland annat för sitt engagemang i Lapplands kulturbotaniska trädgård. För Hemträdgårdens läsare är hon välkänd krönikör och skribent och även hon ledamot i Svensk Trädgårds styrelse.

Gröna Pennpriset delas ut av Gröna Pennklubben som är en sammanslutning av svenska trädgårdsjournalister, -fotografer och -illustratörer.

Tusen trädgårdar, evenemanget där alla får vara med och visa sina trädgårdar, meddelade att nästa år är det åter dags att öppna trädgårdarna. Nu vid en tidigare tidpunkt på året nämligen den 29 juni 2014.

– Det har kommit så många synpunkter från trädgårdsägare som vill visa sin trädgård när den är som finast och gärna innan de åker bort på semester. Nu
testar vi ett nytt datum. Tänk på att det inte är i år utan 2014, säger Inger Ekrem, förbundsdirektör på Svensk Trädgård, som är en av arrangörerna till Tusen Trädgårdar.

Tack till våra sponsorer på mässan:
Blomsterlandet, Flisby AB, Hasselfors Garden AB, Klostra Handelsträdgård, Lilla Fiskaregatans
trädgårdsbutik, MedUrs AB, Nelson Garden, Odlingskragen.se, Splendor Plant AB, Weibulls Horto.

Växterna har drivits hos Tiits Trädgård.
Ett stort tack till BMG skog och alla som bidragit med ideellt arbete i vår monter.

Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2014

 

 

 

 

 

 


Rapport från Trädgårdsmässan
Nordiska Trädgårdar 2012

Ingen trädgård utan vatten!

   
massan_2012_1

Vatten var temat i Svensk Trädgårds monter på mässan, inbjudande formgiven av trädgårdsdesigner Lise-Lotte Björkman. Här fick besökarna tips om hur man vattnar på bästa sätt och svar på sina trädgårdsfrågor av våra rådgivare.

Alla medlemmar som visade sitt medlemskort − det var nära 1 500 − fick en present, doftliljelökar, och det nya faktabladet ”Vattna i trädgården”. I montern fanns exempel på hur man utnyttjar vattnet på bästa sätt:

 

Hemträdgården har ju också tema Vatten under året. Det färska särtrycket ur tidningen, ”Planera med perenner”, såldes och författaren Johnny Mattsson höll föredrag om Perenner för fuktiga lägen. Drygt 180 nya medlemmar anmälde sig, ett nytt topprekord genom åren. Många blev värvade av en vän, som då deltar i den pågående värvningskampanjen.

eldsjal2012_small

Ulla är trädgårdens eldsjäl
Årets trädgårdsmässa hade just öppnat när det var dags för utdelningen av Riksförbundet Svensk Trädgårds utmärkelse Trädgårdens eldsjäl. Den går till en medlem, en ”doldis”, som entusiasmerar och arbetar för föreningens bästa. I år utsågs Ulla Johansson för sitt arbete i Trollhättans Trädgårdsförening. Ulla Johansson kom till prisutdelningen tillsammans med föreningens ordförande Mariana Ceder.

 

 

aretstradgardsbok_2012


Åkes bok Årets Trädgårdsbok
”Odla dina egna grönsaker” skriven av Åke Truedsson, hängiven odlare och ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård, röstades fram i Gartnersällskapets omröstning om Årets trädgårdsbok 2011.

Många andra priser delades ut. Juryn gav priset för bästa monter till Fiskars. Rölunda Gård fick juryns Guld för sin idéträdgård ”Med känsla för jorden”. Här fanns både höns och kompost. Publikens val föll på Skillebyholms Yrkeshögskolas monter där komposten och de biodynamiska odlingarna flyttat in i vardagsrummet.

Bland de elva idéträdgårdarna fanns Ray Molin-Wilkinsons ”Primula Auricula” (se Hemträdgården nr 2/12).

 

 

balkong_2012

Juryns val av Bästa balkong blev Stockholmshems ”Hållbart hyresboende”. Anette och Katarina Blåberg, Good Garden, fick andrapris för ”Gudrun, 86, och hennes balkong”, som också blev publikens favorit. En nyhet var tävlingen Årets täppa, som byggdes inför publik, vann gjorde Mette Mercke Schmidt. Årets pelargon är svagt gul och heter Pelargonium ´First Yellow´. För mer info och filmer se www.nordiskatradgardar.se. Där ger också idéträdgårdarnas skapare sina tre bästa råd.

 

Gunnel Carlson pratade med trädgårdspersoner på scen i sin Gröna Salong. Sommarens stora evenemang med öppna trädgårdar, Tusen Trädgårdar 2012, hade sin egen monter där man också kunde registrera sin trädgård. P4 Extra med Lotta Bromé, som har Svensk Trädgårds rådgivare Ann-Catrin Thor som trädgårdsexpert, direktsände från mässan.

Det var ca 350 utställare och det hölls över 130 öppna föredrag. Drygt 54 600 besökare hade flockats till mässan, aprilvädret till trots, och fick sitt lystmäte av nyheter och inspiration inför trädgårdssäsongen.

Text: Stella Westerlund, marknadsansvarig, Riksförbundet Svensk Trädgård

Tack till våra sponsorer på mässan:
Classicum Växthus, Hasselfors Garden, Garden Aquatica Sweden, Guteform, Photowall, S:t Eriks, Splendor Plant, BMG Skog och Tiits trädgård samt till Bulbs.se och Ray´s Perennials.

 

   

Rapport från trädgårdsmässan 2011 − trädgård är hälsa
Text Stella Westerlund, marknadsansvarig, Svensk Trädgård
Svensk Trädgårds Monter. Foto: Riksförbundet Svensk Trädgård

Åke Strid f¨år priset Trädgårdens Eldsjäl.

På gröna papperslöv kunde besökarna skriva ord om vad hälsa i trädgården betyder för just dem. Snart fick löven björkarna i montern att grönska. Några av svaren var ”Frisk luft, odlarglädje, trädgårdsvänner, Lugn och harmoni, Grävlycka, Doft och skönhet, Avkoppling och positiv energi, Bara vara, Dofta, känna njuta, livskvalité. Här och nu! Arbeta så svetten rinner, timmarna försvinner, Egenodlade grönsaker, Mitt kära örtland.”
Mer än 500 svarade också på frågor om hälsonyttan av att odla frukt och grönsaker. Resultaten kommer att finnas på hemsidan längre fram.
Över 1300 av våra medlemmar från hela landet kom och visade sitt medlemskort hos Medlemsservice och fick som present en fröpåse, det nya faktabladet Beskärning av fruktträd och en rabattkupong på boken Den svenska trädgården. Ett drygt 90-tal nya medlemmar anmälde sig.

Trädgådsrådgivare Lise-Lotte Björkman

Trädgårdsfrågor och pyssel
Här fanns också trädgårdsrådgivare på plats och svarade på de mest skiftande frågor. Odlare i alla åldrar passade på att vika frökuvert och göra papperskrukor till årets sådd. De assisterades av Hemträdgårdens redaktör Christina Säll och skribenter som t ex Svensk Trädgårds ordförande, Åke Truedsson, Johnny Mattsson (artiklarna Planera med perenner), Eva Wirén (20 frågor om trädgård) och Mariana Mattsson (Odlarglädje i norr).
Eric Håkansson, äppelodlare i Urshult, bjöd på egen äpplemust.

Åke Strid f¨år priset Trädgårdens Eldsjäl.

Bästa balkong och Grön Salong
Nytt för i år var att alla utställare samsades i den tillbyggda A-hallen och att utställare med samma tema fanns intill varandra. Bästa monter blev Konstgräsexperten, med återvinningsbart konstgräs. Priset för bästa idéträdgård gick till Gro form, en uppstickare på designsidan, med lokal produktion som ledstjärna. Bästa balkong blev Vi Två och Trädgård, med porlande vatten och färska kryddor, skapad av Christina Zuhr och Åsa Thulin.

Mässan hade cirka 400 utställare och här hölls över 150 öppna föredrag. Vår trädgårdsrådgivare Ann-Catrin Thor ledde ett av halvdagsseminarierna, Nya trädgårdsväxter för ett svenskt klimat i förändring. Gunnel Carlson höll sin Gröna Salong på scen och intervjuade och inspirerade. Hon tipsade också om Trädgårdsriket, boken med alla besöksträdgårdar.
Det sista jag själv gjorde på mässan, i stället för att kasta min urdruckna mugg i papperskorgen, var att följa uppmaningen från Tillväxt och få min mugg planterad med frön, som blri en tomatplanta.
www.tillvaxt.org kan man läsa om hur de ”busplanterar” ätbart i parker, på trottoarer, gator och innergårdar.
Stella Westerlund

Tack till våra sponsorer

Flisby AB Tiits trädgårdar som drivit plantorna Norstedts förlag
Hasselfors Garden AB Splendor Plant AB Natur & Kultur förlag
Nelson Garden AB   Hörbybruk
Home Structures Sweden AB   Larsvikens Lantbruks AB
Garden Aquatica Sweden AB   Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik
BMG Skog och alla andra som hjälpt oss att bygga montern

Trädgårdens eldsjäl, läs här>>

Åke Strid f¨år priset Trädgårdens Eldsjäl.

Titta in på mässans egna hemsida för fler bilder och filmer från mässan.

 
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt