Gröna blad  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Hemträdgårdens trädgårdsspanare
"Håller koll på läget...."

Fjärilsblomma
traädgårdsspanare
Vad är en trädgårdsspanare?

Är du nyfiken och road av att testa saker? Gillar att följa upp, föra lite noteringar? Då är du som klippt och skuren för uppdraget som Trädgårdsspanare – att göra enkla trädgårdsförsök hemma, något man anmäler sig till för ett år i taget. Spanaren är en person, medlem i Riksförbundet Svensk Trädgård, som är nyfiken, vetgirig och gillar att pröva nya saker. Trädgårdsspanaren jämför olika sorter av en blomma eller nyheter i grönsakssortimentet, prövar en viss odlingsmetod eller testar diverse hjälpmedel. Hur det gick och vad man tyckte redovisas i ett enkelt testformulär.
Medlemsförsök kan bidra med kunskap och ge värdefull konsumentupplysning. Trädgårdsspanarna är Hemträdgårdens egen testpatrull. Enkla försök görs hemma i trädgården och redovisas sedan till oss. Resultatet presenteras i Hemträdgården och här på hemsidan.  
Trädgårdsspanarna 2017

Bli en trädgårdsspanare!

Mykorrhiza finns i naturen och är ett samarbete mellan växternas rötter och svampar, som båda har nytta av. Mykorrhizasvampar finns att köpa, men hur fungerar de i trädgården? Det vill vi ta reda på i årets trädgårdsspaning.

Vi söker spanare som odlar i kruka, utomhus eller i växthus. Man behöver åtminstone två identiska krukor med likadana växter. Dessa ska odlas under likvärdiga förhållanden med samma ljus-, sol-, vind och näringsförhållanden. I den ena krukan tillförs MycorDip mychorrhiza och den andra utgör kontroll, utan tillfört preparat. Under säsongen ska noteringar göras om skötseln och plantornas utveckling.

Anmäl ditt intresse
Mer information om spaningen finns i nr 1 av Hemträdgården 2017.
Anmäl ditt intresse, samt växt och krukstorlek, genom att e-posta till lise-lotte.bjorkman@tradgard.org, senast den 28 februari. Vi kan inte garantera att alla anmälda kan delta. Försäkra dig om att du har möjlighet att fullfölja spaningen innan du anmäler dig.

Välkommen att delta!      


Medlemstester – erfarenhet att ta vara på

Projektet med Trädgårdsspanarna sjösattes våren 2002 och under den sommaren genomfördes ett första pilotförsök i liten skala. Ett trettiotal medlemmar från Skåne till Hälsingland odlade två sorters rädisor, dels i låda, dels i trädgårdslandet. Läs mera genom att klicka på bilderna här bredvid.
Diskussioner om möjligheten att använda aktiva medlemmar som försöksvärdar har varit uppe tidigare inom Svensk Trädgård och FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Ett praktiskt exempel på detta är de trädgårdsföreningar som odlar Balsgårdsrosor på prov (se Ht 4/2001). Inspiration finns att hämta hos de brittiska medlemsorganisationerna Which? Gardening (Htr 3/99), och Henry Doubleday Research Association, se ledaren i 2/02. Dessa organisationer har en välutvecklad försöksverksamhet som visar att medlemstester kan bidra med mycket kunskap och ge värdefull konsumentupplysning. Och för medlemmarna är det ett roligt och lärorikt sätt att engagera sig och vara delaktiga.

 

 

 


 

 

Vad är en
trädgårdsspanare?

Medlemsförsök kan bidra med kunskap och ge värdefull konsumentupplysning.
Trädgårdsspanarna, startade 2002 och är Hemträdgårdens egen
testpatrull.
Enkla försök görs hemma i trädgården och redovisas sedan till oss.
Resultatet presenteras
i Hemträdgården och här på hemsidan.

 

 
   
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård