Daggkåpa  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Tillbaka
Årets perenn 2016 Liten kärleksört, Hylotelephium cauticulum

Liten Käerleksört, Foto: Christina Säll


Perennagruppen meddelade på Elmiamässan den 29 september att 2016 års perenn är Liten Kärleksört, Hylotelephium cauticulum

Härlig färgklick på hösten

En böljande kant på rabatten, snyggt överhäng på krukor och murar eller en blommande drapering över låga stenar. Det är några av de uppgifter liten kärleksört löser galant. Med nätt storlek, fin form och fräscht utseende hela säsongen passar Årets perenn 2016 perfekt i de mindre sammanhangen.

Källa: Perennagruppen

En särskild höjdpunkt infaller i augusti-september, då liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, blommar i lysande rödvioletta och rosa nyanser. Just den färgstarka höstblomningen bidrog till valet av Årets perenn berättar Jonas Bengtsson, ordförande i LRF Trädgård/Plantskolas Perennagrupp:
- Den fina höstblomningen är verkligen en poäng som gör arten extra intressant. Nästan alla andra lågväxande perenner för till exempel murar och stenpartier blommar på våren.

Nyansrika blommor och blad

Liten kärleksört är en mycket härdig, snabbt kuddbildande perenn, cirka 10 cm hög. Skott och blomställningar växer horisontellt – såvida de inte har möjlighet att välla ner över en kruk- eller murkant. Bladen är tjocka och grågröna, ibland med inslag av blått eller violett. De stjärnlika blommorna sitter många tillsammans i luftiga blomställningar. Den enskilda blomman skiftar på ett charmigt sätt nyans med utvecklingsstadium. Först är den rödviolett med ett särskilt mörkt mittparti, men den ljusnar efterhand och blir rosa. Förutom arten liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, finns också sorten ’Lidakense’ på marknaden. Den liknar arten i allt väsentligt. Liten kärleksört är en växt för full sol och väldränerad jord, som gärna får vara torr och mager.
- Precis som andra former av kärleksört blir den vackrast under ganska magra förhållanden. Där utvecklar plantorna ett kompakt växtsätt och den mest intensiva blomfärgen, säger Jonas Bengtsson.


Liten kärleksört, Hylotelephium cauticulum. Foto: Marie Andersson

Fyllig i kruka och rabatt

Liten kärleksört är suverän i krukor och urnor, bland annat för det låga och kuddformade växtsättets skull. Medan andra växter ger sig iväg på höjden fyller liten kärleksört upp i botten. Den väller också över krukkanten på ett mycket vackert vis. Artens utmärkta härdighet gör att den vanligtvis klarar att övervintra i kruka utomhus. Plantorna kan till och med bli ännu vackrare andra eller tredje året än första, eftersom jorden i krukan då blivit magrare. Liten kärleksört kommer igång ganska tidigt på våren och är snygg hela säsongen, vilket också bidrar till växtens favoritstatus för mindre planteringar som ständigt är i blickfånget.

I rabatter bildar liten kärleksört fina, böljande avslut och kanter, men den är också en lysande medspelare i allehanda växtkompositioner. Artens fyllighet och tjocka blad möts till exempel på ett förtjusande sätt av stenkyndelns vita eller violetta skira blomskyar, eller av sirliga prydnadsgräs som silvergräs och darrgräs. Trädgårdsiris, strandtrift, vårälväxing och glansälväxing ger värdefull formkontrast i såväl bladverk som blommor. Gråbladiga växter, som lammöron och malört av olika slag, tar upp och förstärker det gråa i liten kärleksörts bladverk. Vill du satsa på det tjockbladiga kan kaukasiskt fetblad och olika former av kärleksört rekommenderas.

I ett färgtema platsar till exempel blodnäva och stor bergnejlika i sorter med rödvioletta eller rosa blommor, skuggbräcka ’Clarence Elliott’ och den mörkt rödbladiga alunrot ’Obsidian’. På murar är kattfot, taklök, aubrietia och lewisia fina tillsammans med liten kärleksört. Fler tips hittar du i på perennagruppens hemsida. www.perennagruppen.com

Liten kärleksört, Hylotelephium cauticulum. Foto: Marie Andersson

 

Källa: Perennagruppen

Lär mer på Perennagruppens hemsida, klicka här

 

 

 

2015 Vit skogsaster
Aster divaricatus
2014 Vårälväxling
Sesleria heufleriana
2013 Daglilja
Hemerocallis
2012 Bolltistel
Echinops bannaticus
2011 Blomsterfunkia
Hosta fortunei
2010 Koreansk plymspirea

Aruncus aethusifolius
2009: Gullnattljus, Oenothera fruticosa
2008: Vitblommande, fläckig lungört
Pulmonaria officinalis
2007: Jättetåtel
Molinia arundinacea
2006: Kransveronika
Veronicastrum virginicum
2005: Stjärnflocka,
Astrantia major
2004: Sköldpaddsört, Chelone obliqua
2003: Rödbladig alunrot, Heuchera micrantha
2002: Blodnäva,Geranium sanguineum 'Max Frei'.
2001: Ulleternell,
Anaphalis triplinervis
2000: Kärleksört,
Sedum
'Matrona'
1999: Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis,
1998: Röd solhatt, Echinacea purpurea 'Magnus'
1997: Stäppsalvia,
Salvia nemorosa,

 

 
   
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård