Daggkåpa  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 

AktuelltAlltid aktuellt - Våra rådgivare svarar på dina trädgårdsfrågor

Våra kunniga trädgårdsrådgivare Henrik Bodin och Lise-Lotte Björkman besvarar alla era frågor kring trädgård och odling.

Frågor och svar (publicerade i Hemträdgården) hittar ni här.

Välkommen att ringa eller maila rådgivarna på 08-758 86 36, radgivning@tradgard.org


Ha tålamod med lite väntan...

Just nu är vi kort om folk på medlemsservice. Vi försöker besvara alla samtal och e-post så snart vi kan. Ha tålamod, och var beredd på att det kan ta lite längre tid än vanligt att få besked.

 

 Datum satt för Tusen Trädgårdar 2020

Söndagen den 28 juni 2020 är det dags för Sveriges största trädgårdsvisning.
Då öppnar trädgårdsägare landet runt upp för allmänheten under en hel dag. Anmälan öppnar: efter årsskiftet. Läs mer här.

 

Huvudarrangörer: Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket

 


 

Senaste numret av Hemträdgården

Ta del av ditt nya nummer av Hemträdgården som nu landat i brevlådan. Finns även i digital version under medlemsinloggningen. Den digitala tidningen är enbart tillgänglig för medlemmar som en extra medlemsförmån.

Visste du att du i den digitala versionen av Hemträdgården också kan söka i tidningen? Sök på ämnen, växtnamn, artikelförfattare osv. Så smidigt och bra. Lätt att hitta allt som innehåller ordet du sökt på. Dessutom med sidhänvisning. Logga in och ta del av din medlemsförmån eller bli medlem redan idag. Just nu kan du prova-på, bli halvårsmedlem för 170kr, www.tradgard.org/medlem

Varsågod! Logga in på medlemssidorna och läs din medlemstidning när du vill.

 


Kungliga trädgårdsmedaljer

Riksförbundet Svensk Trädgård har traditionsenligt delat ut Kungliga Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedaljer för ”förtjänster om trädgårdsodling och biodling”. 2019 års trädgårdsmedaljer tilldelas trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma, Mölnlycke, trädgårdsmästare Tommy Ahnby, Munkedal samt postumt till trädgårdsingenjör Kenneth Lorentzon, Kågeröd. Läs hela pressmeddelandet och alla motiveringar här


Äpplets dag 25/9 - MEDLEMSERBJUDANDE

Nu kan du beställa äppelaffischen med Sveriges 25 landskapsäpplen till extra förmånligt medlemspris. Affischen är framtagen av Riksförbundet Svensk Trädgård med syfte att belysa våra svenska äpplen och uppmärksamma Äpplets Dag 25 september.

Beställ din affisch på www.tradgard.org/affisch. Läs mer om äpplen och Äpplets Dag på Facebook eller www.appletsdag.se. Infoblad hittar du här.

 


Ta hjälp av kunniga fruktträdsbeskärare

Du hittar certifierade fruktträdsbeskärare att anlita på www.tradgardskartan.se


Sommarmötet 2019 - en trädgårdsresa

Stort tack till Huddinge-Botkyrkas Trädgårdssällskap för ett väl genomfört Sommarmötet 17-18 augusti.

 

 

 

 


 

Erbjudande om halvårsmedlemskap

Just nu till prova-på-pris - 170kr - för 6 månader
Erbjudandet gäller t o m 30 september 2019.
Bli medlem här

 

 

 

 


Vi söker ny medarbetare
Ledig tjänst: Vikariat 100% på medlemsservice

Gillar du att arbeta med människor, har du erfarenhet från föreningslivet eller från arbete med medlemsservice. Då kan du vara den personen som Riksförbundet Svensk Trädgård söker som vikarie för en av vår personal som ska vara mammaledig från och med september i år.
Läs mer om tjänsten här och sök.

Ansökan: Sista ansökningsdag 2019-07-30 intervjuer av lämpliga sökanden kommer att ske löpande från och med augusti.Hemträdgården nr 3

Ta del av ditt nya nummer av Hemträdgården som nu landat i brevlådan. Finns även i digital version under medlemsinloggningen. Den digitala tidningen är enbart tillgänglig för medlemmar som en extra medlemsförmån.

 

 

 

 

 


Nordiskt samarbete kring invasiva främmande arter

Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, har tillsammans med sina systerorganisationer i Danmark och Norge beviljats finansiering för projektet Invasiva främmande växter i våra trädgårdar – ett nordiskt informationsprojekt av Nordiska Ministerrådet. Läs mer här.

FOR är en intresseorganisation där Riksförbundet Svensk Trädgård ingår som en av 19 medlemsorganisationer.


Att tänka på gällande invasiva växter - så tar du hand om avfallet

• Hantera växtavfall så att rotdelar och fröer inte sprids.
• Lägg det inte på komposten.
• Transportera det i slutna sopsäckar.
• Hör med återvinningscentralen om de tar emot växtavfall från invasiva arter och fråga hur det ska sorteras.
• Släng aldrig växtavfall från invasiva arter i naturen!
Se Naturvårdsverkets klipp.Ny trädgårdsresa i samarbete med Favoritresor

John Taylors magiska England. Somerset & Dorset i september (2019).
Johns noggrant utvalda trädgårdar är exotiska, inspirerande och utsökt genomtänkta.
Mer information om resan hittar du här inom kort. Resan är klimatkompenserad.

 


Nytt nummer av Hemträdgården

Ta del av ditt nya nummer av Hemträdgården som kommer fysiskt hem i din brevlåda eller som ett komplement i digital version. Den digitala tidningen är enbart tillgänglig för medlemmar. Ni hittar den under medlemsinloggningen.

Varsågod! Logga in på medlemssidorna och läs din medlemstidning när du vill.

 

 

 

 


Ditt regnvatten - en resurs att ta tillvara på

Vår trädgårdsrådgivare Henrik Bodin ger kloka tips på hur du kan ta tillvara på ditt regnvatten och samtalar med Jessica Lyon på Odlingstv kring det högaktuella ämnet samtidigt som World Water Day 22 mars uppmärksammades under Nordiska Trädgårdar. Se hela klippet här.

Artiklar om hur du tar tillvara på regnvatten i din trädgård hittar du också på vår hemsida under kunskap

 

 


Hemträdgården som digitaltidning - för medlemmar

Från och med första numret av Hemträdgården 2019, får medlemmar även tillgång till en digital version av tidningen på hemsidan.

Den digitala tidningen kompletterar den tryckta upplagan och läggs upp under medlemsinloggningen i samband med varje utgivning. Logga in på medlemssidorna och läs din medlemstidning när du vill.

 

 

 


Särtrycket: Lär känna jorden - nu i ny uppdaterad version!

För att få växterna att trivas och utvecklas i våra trädgårdar är det några viktiga förutsättningar som behöver uppfyllas. Att skaffa kunskap om den jord som man odlar i är en av dem. En bra hjälp ger särtrycket Lär känna jorden. Författare är Rune Bengtsson, projektledare för POM:s träd- och buskupprop vid CBM, Alnarp, och Eva-Lou Gustafsson, markagronom som undervisar landskapsingenjörer och landskapsarkitekter på SLU, Alnarp. Beställ den här

 


Grattis Åke Truedsson!

 

 

 

 


Läs mer

Åke Truedsson tilldelas Gartnerfondens belöning 2018 med motiveringen:
"Åke Truedsson har mycket stor kunskap om trädgårdsodling och han har genom sin entusiasm både inspirerat och förmedlat sina bästa odlingsråd under många år. Hans gärning har alltid varit inriktad på ett ökat odlingsintresse och att bidra till ”Trädgårdssverige”."
Åke var tidigare styrelseordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård i över åtta år och ordförande i Skånska Trädgårdsföreningen tolv år. Dessutom erkänd trädgårdsexpert, entusiast och författare.

 


STÖD VÅRT BARNPROJEKT
- Som en gåva till kommande generationer

Ta del av Riksförbundet Svensk Trädgårds satsning kring kunskapsöverföring av oersättlig odlingskunskap till kommande generationer.

Läs mer och skänka ett bidrag till Riksförbundet Svensk Trädgårds arbete.

 

 

 

 


90-KONTOTILL SVENSK TRÄDGÅRD

Riksförbundet Svensk Trädgård har beviljats 90-konto med anslutning till Svensk Insamlingskontroll. 90-kontot är en garanti för dig som givare att pengarna hamnar rätt. Läs mer om Riksförbundet Svensk Trädgårds abete.

 


Bärigt särtryck!

trädgårdsprodukt

Särtrycket Bär (28 sidor) med artiklar om bär och hur man odlar dem på bästa sätt i sin trädgård. Artiklarna är skrivna av Christina Winter och hämtade ur tidningen Hemträdgården. Alla särtryck finns att köpa på hemsidan.

 

 

 


Hemträdgårdens guide till trädgårdsutbildningarna

Hemträdgårdens guide till

I nummer 1 av Hemträdgården hittar du Hemträdgårdens guide till sveriges trädgårdsutbildningar.
Du kan läsa PDF'en här.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
Undermeny
Aktuellt

 

 


 
     
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård