Daggkåpa  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 

AktuelltVi svarar på dina trädgårdsfrågor - trädgårdsrådgivning

Våra kunniga trädgårdsrådgivare Henrik Bodin och Lise-Lotte Björkman besvarar alla era frågor kring trädgård och odling.

Frågor och svar (publicerade i Hemträdgården) hittar ni här.

Välkommen att ringa eller maila rådgivarna på 08-758 86 36, radgivning@tradgard.org under året. OBS! Under sommarperioden 1 juli-1 augusti gäller kontaktinformation enligt nedan. Se Sommartider hej, hej!

 


Sommartider hej, hej!

Sommartider på kansliet. Kansliet kommer som tidigare år att ha semesterstängt under juli månad. Medlemsservice är stängt från 1 juli och åter på kansliet den 1 augusti. Önskas trädgårdsrådgivning under den perioden går det att ringa FOR:s rådgivartelefon på 018-15 26 00, mån & tors kl.18-20. www.for.se.

 


Vi söker ny medarbetare
Ledig tjänst: Vikariat 100% på medlemsservice

Gillar du att arbeta med människor, har du erfarenhet från föreningslivet eller från arbete med medlemsservice. Då kan du vara den personen som Riksförbundet Svensk Trädgård söker som vikarie för en av vår personal som ska vara mammaledig från och med september i år.
Läs mer om tjänsten här och sök.

Ansökan: Sista ansökningsdag 2019-07-30 intervjuer av lämpliga sökanden kommer att ske löpande från och med augusti.Senaste numret av Hemträdgården

Ta del av ditt nya nummer av Hemträdgården som nu landat i brevlådan. Finns även i digital version under medlemsinloggningen. Den digitala tidningen är enbart tillgänglig för medlemmar som en extra medlemsförmån.

Visste du att du i den digitala versionen av Hemträdgården också kan söka i tidningen? Sök på ämnen, växtnamn, artikelförfattare osv. Så smidigt och bra. Lätt att hitta allt som innehåller ordet du sökt på. Dessutom med sidhänvisning. Logga in och ta del av din medlemsförmån eller bli medlem redan idag. Just nu kan du prova-på, bli halvårsmedlem för 170kr, www.tradgard.org/medlem

Varsågod! Logga in på medlemssidorna och läs din medlemstidning när du vill.

 


Nordiskt samarbete kring invasiva främmande arter

Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, har tillsammans med sina systerorganisationer i Danmark och Norge beviljats finansiering för projektet Invasiva främmande växter i våra trädgårdar – ett nordiskt informationsprojekt av Nordiska Ministerrådet. Läs mer här.

FOR är en intresseorganisation där Riksförbundet Svensk Trädgård ingår som en av 19 medlemsorganisationer.


Att tänka på gällande invasiva växter - så tar du hand om avfallet

• Hantera växtavfall så att rotdelar och fröer inte sprids.
• Lägg det inte på komposten.
• Transportera det i slutna sopsäckar.
• Hör med återvinningscentralen om de tar emot växtavfall från invasiva arter och fråga hur det ska sorteras.
• Släng aldrig växtavfall från invasiva arter i naturen!
Se Naturvårdsverkets klipp.Ny trädgårdsresa i samarbete med Favoritresor

John Taylors magiska England. Somerset & Dorset i september (2019).
Johns noggrant utvalda trädgårdar är exotiska, inspirerande och utsökt genomtänkta.
Mer information om resan hittar du här inom kort. Resan är klimatkompenserad.

 


Nytt nummer av Hemträdgården

Ta del av ditt nya nummer av Hemträdgården som kommer fysiskt hem i din brevlåda eller som ett komplement i digital version. Den digitala tidningen är enbart tillgänglig för medlemmar. Ni hittar den under medlemsinloggningen.

Varsågod! Logga in på medlemssidorna och läs din medlemstidning när du vill.

 

 

 

 


Ditt regnvatten - en resurs att ta tillvara på

Vår trädgårdsrådgivare Henrik Bodin ger kloka tips på hur du kan ta tillvara på ditt regnvatten och samtalar med Jessica Lyon på Odlingstv kring det högaktuella ämnet samtidigt som World Water Day 22 mars uppmärksammades under Nordiska Trädgårdar. Se hela klippet här.

Artiklar om hur du tar tillvara på regnvatten i din trädgård hittar du också på vår hemsida under kunskap

 

 


Res med oss i vår

Ett fåtal platser kvar till Estland i maj (avresa 16/5). Ta chansen och res tillsammans med John Taylor, Gunnel Carlson, oss på Riksförbundet Svensk Trädgård och över 400 nyfikna trädgårdsentusiaster. Vi tar över båten och fyller den med härligt trädgårdsfolk, intressanta föredrag och ni hittar alltid växter på marknaden att ta med hem i bagaget. Säkra din plats genom Tallink SIlja!

 

Nya resor i samarbete med Favoritresor. Med Christina Högardh-Ihr som ciceron tar vi oss iväg på härliga resor till Skåne och Danmark med möjlighet att välja tåget eller annan transport.

Sköna maj - Skånska slottsträdgårdar i skimrande vårtid (avresa 17/5)

Doftande haver i Danmark och Skåne - Karen Blixens Rungstedlund, privata doftstråk vid Öresund (avresa 25/6)

Säkra din plats genom Favoritresor!

 

 


Hemträdgården som digitaltidning - för medlemmar

Från och med första numret av Hemträdgården 2019, får medlemmar även tillgång till en digital version av tidningen på hemsidan.

Den digitala tidningen kompletterar den tryckta upplagan och läggs upp under medlemsinloggningen i samband med varje utgivning. Logga in på medlemssidorna och läs din medlemstidning när du vill.

 

 

 


Sommarmötet 2019 - en trädgårdsresa

Sommarmötet - en trädgårdsresa för medlemmar 17-18 augusti.

Välkomna till Huddinge-Botkyrka!
Läs mer om mötet här.

 

 

 

 


Vår Trädgård 7-10 mars 2019

Träffa föreningsrepresentanter och medlemmar under Vår Trädgård i Malmö i mars!

Läs mer om mässan här

 

 

 


Nordiska Trädgårdar 21-24 mars 2019

Odla för framtiden tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård i monter A04:11. Vi ses på årets största trädgårdsmässa i Norden!

Läs mer om mässan här

 

 


Nolia trädgård - En norrlänsk mötesplats för alla som gillar trädgård

 

 

 

 

 

Den 26-28 april är det dags för Nolia Trädgård i Umeå.
Ta chansen och träffa våra lokala trädgårdsföreningar och odlingskunniga. Utbyt erfarenheter och odlingskunskap i montrarna på ”Rådgivningsgatan”.
Mer information om Nolia Trädgård, alla aktiviteter, organisationer och ett spännande scenprogram. Läs mer om Umeå Trädgårdssällskap.


Res med Svensk Trädgård och Favoritresor

Håll koll på alla resor vi gör tillsammans med Favoritresor. Både nära och längre bort. Alltid med favoriter i repris eller nya spännande resmål och trädgård i fokus. Missa inte! Medlemsrabatt om du varit medlem i minst ett år.
Vårens resor går till Madeira, Madrid och Skåne. Samtliga resor hittar du här


Res med oss till Estland och besök växtmarknaden i Türi!

För sjunde gången i ordningen välkomnar Riksförbundet tillsammans med Tallink Silja till Estland, och en trädgårdskryssning med besök på den populära växtmarknaden i Türi. Under båtresan kan du lyssna till intressanta och personliga föredrag av trädgårdsmästaren John Taylor, trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson och Svensk Trädgårds kunniga trädgårdsrådgivare. Läs mer om resan och boka. Resan bokas på fort...


Särtrycket: Lär känna jorden - nu i ny uppdaterad version!

För att få växterna att trivas och utvecklas i våra trädgårdar är det några viktiga förutsättningar som behöver uppfyllas. Att skaffa kunskap om den jord som man odlar i är en av dem. En bra hjälp ger särtrycket Lär känna jorden. Författare är Rune Bengtsson, projektledare för POM:s träd- och buskupprop vid CBM, Alnarp, och Eva-Lou Gustafsson, markagronom som undervisar landskapsingenjörer och landskapsarkitekter på SLU, Alnarp. Beställ den här

 


Ta grönt kort och bli certifierad fruktträdsbeskärare 2019

Nu är hög tid att anmäla sig till vår Grönt Kort-kurs i fruktträdsbeskärning 2019. En kurs för medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård. Under kursen fokuserar vi på fruktträd i våra villaträdgårdar och hur de vårdas på bästa sätt för att få bästa möjliga skörd. Teori och praktik varvas. Passa på att anmäla dig snart, då kursen snabbt blir fulltecknad. Läs mer om kursen och anmäld dig. 
Du hittar redan certifierade fruktträdsbeskärare att anlita på www.tradgardskartan.se


Trädgårdsspanarna 2018

Under året har våra medlemmar trädgårdspanat jämför sådd med såband mot vanlig frösådd. Vad är fördelarna och vad är nackdelarna med respektive fröprodukt? Ta del av resultatet från 2018 års trädgårdsspaning här.

 

Under 2019 kommer en ny spaning. Håll utkik på hemsidan!


Grattis Åke Truedsson!

 

 

 

 


Läs mer

Åke Truedsson tilldelas Gartnerfondens belöning 2018 med motiveringen:
"Åke Truedsson har mycket stor kunskap om trädgårdsodling och han har genom sin entusiasm både inspirerat och förmedlat sina bästa odlingsråd under många år. Hans gärning har alltid varit inriktad på ett ökat odlingsintresse och att bidra till ”Trädgårdssverige”."
Åke var tidigare styrelseordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård i över åtta år och ordförande i Skånska Trädgårdsföreningen tolv år. Dessutom erkänd trädgårdsexpert, entusiast och författare.


VÅRA TRÄDGÅRDSRÅDGIVARE HAR SVAR

Våra kunniga trädgårdsrådgivare Lise-Lotte Björkman och Henrik Bodin laddar upp inför årets besök och föredrag ute hos de lokala trädgårdsföreningarna. Missa inte det! Notera när de kommer till en förening nära er. Har du frågor är du alltid välkommen att ring eller maila rådgivarna på 08-758 86 36, radgivning@tradgard.org.
Frågor och svar (publicerade i Hemträdgården) hittar ni här.


MEDLEMSERBJUDANDE

Beställ äppelaffischen med Sveriges 25 landskapsäpplen till extra förmånligt medlemspris. Affischen är framtagen av Riksförbundet Svensk Trädgård med syfte att belysa våra svenska äpplen och uppmärksamma Äpplets Dag 25 september. Beställ din affisch på www.tradgard.org/affisch. Läs mer om äpplen och Äpplets Dag på Facebook eller www.appletsdag.se. Infoblad hittar du här.TUSENTALS BESÖKARE I ÖVER TUSEN TRÄDGÅRDAR

Sveriges största trädgårdsarrangemang, Tusen Trädgårdar, lockade söndagen den 1 juli tusentals besökare över hela landet. 
Ett mycket uppskattat arrangemang med målet att visa vilken bredd odlingsintresset i Sverige har. Ta del av pressmeddelandet här. Läs mer på www.tradgard.org/tusen.


GDPR - SÅ HANTERAR VI DINA PERSONUPPGIFTER

Den 25 maj träder nya dataskyddsförordningen, GDPR i kraft. Vi vill informera om att Riksförbundet Svensk Trädgård hanterar sina medlemmars personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation). Det innebär bland annat att personuppgifterna är konfidentiella och att vi inte lämnar ut uppgifter till tredje part utan ditt personliga godkännande.Ta del av vår dataskyddspolicy

 


STÖD VÅRT BARNPROJEKT
- Som en gåva till kommande generationer

Ta del av Riksförbundet Svensk Trädgårds satsning kring kunskapsöverföring av oersättlig odlingskunskap till kommande generationer.

Läs mer och skänka ett bidrag till Riksförbundet Svensk Trädgårds arbete.

 

 

 

 


90-KONTOTILL SVENSK TRÄDGÅRD

Riksförbundet Svensk Trädgård har beviljats 90-konto med anslutning till Svensk Insamlingskontroll. 90-kontot är en garanti för dig som givare att pengarna hamnar rätt. Läs mer om Riksförbundet Svensk Trädgårds abete.

 


NY STYRELSEORDFÖRANDE

Lennart Froby (vä) har valts in som ny ordförande i Riksförbundet Svensk trädgårds styrelse efter Åke Truedsson (hö) som avgår efter 8 år. Ett nytt namn i styrelsen är Karina Brozinic från Skånska Trädgårdsföreningen. Förbundet tackar Åke för 8 fantastiska år och önskar Lennart Froby Lycka till med uppdraget. Läs hela pressmeddelandet här.


Bärigt särtryck!

trädgårdsprodukt

Särtrycket Bär (28 sidor) med artiklar om bär och hur man odlar dem på bästa sätt i sin trädgård. Artiklarna är skrivna av Christina Winter och hämtade ur tidningen Hemträdgården. Alla särtryck finns att köpa på hemsidan.

 

 

 


Hemträdgårdens guide till trädgårdsutbildningarna

Hemträdgårdens guide till

I nummer 1 av Hemträdgården hittar du Hemträdgårdens guide till sveriges trädgårdsutbildningar.
Du kan läsa PDF'en här.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
Undermeny
Aktuellt

 

 


 
     
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård