Daggkåpa  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 

AktuelltAlltid aktuellt - Våra rådgivare svarar på dina trädgårdsfrågor

Våra kunniga trädgårdsrådgivare Henrik Bodin och Lise-Lotte Björkman besvarar alla era frågor kring trädgård och odling.

Frågor och svar (publicerade i Hemträdgården) hittar ni här.

Välkommen att ringa eller maila rådgivarna på 08-758 86 36, radgivning@tradgard.org


Ha tålamod med lite väntan...

Just nu är vi många nya på medlemsservice. Vi försöker besvara alla samtal och e-post så snart vi kan. Ha tålamod, och var beredd på att det kan ta lite längre tid än vanligt att få besked.

 


Blomstertid. Den kommer.

Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar går nästa gång av stapeln 26-29 mars 2020. Nordiska Trädgårdar är den ledande trädgårdsmässan i Norden. Riksförbundet Svensk Trädgårds monter hittar du i FOR:s (Fritidsodlingens RIksorganisation) kunskapsområde. Vi samarbetar genom FOR för att på så vis skapa en mässa med starka ideella krafter, mycket kunskap, intressanta betalseminarier och föredrag på de öppna scenerna. Alla våra medlemmar får, tack vare vårt samarbete med Stockholmsmässan, en rejäl rabatt på inträdet.
Mässans tema är ” Blomstertid. Den kommer” och i Svensk Trädgårds monter ligger fokus på vårt ”120 års jubileum”. www.nordiskatradgardar.se

 

 

 

 


Mässor under 2020

Vi syns på fler mässor under året. Som exempelvis på Outside living (tidigare Vår trädgård) i Malmö 5-8 mars och Nolia Trädgård i Umeå 24-26 april, där våra lokalföreningar finns representerade.
5-8 mars Outside living (fd Vår trädgård) i Malmö
26-29 mars Nordiska Trädgårdar i Stockholm
24-26 april Nolia Trädgård i Umeå

 


 

Nytt nummer av Hemträdgården

Hemträdgården nummer 5 med utdelning
11 oktober. Ett nummer med artiklar om libbsticka, åbrodd, barn som odlar i skolan, trädgårdsbesök, gräs som dekorativ växt, fleråriga grönsaker, gravplanteringar, trädgårdsmedaljer, trädgårdsrådgivarnas svar på läsarnas frågor, samt ljus och belysning i, den för säsongen mörkare, trädgården, och mycket mer hälsar chefredaktör Christina Säll. God läsning!

Endast för medlemmar
Visste du att du i den digitala versionen av Hemträdgården också kan söka i tidningen? Sök på ämnen, växtnamn, artikelförfattare osv. Så smidigt och bra. Lätt att hitta allt som innehåller ordet du sökt på. Dessutom med sidhänvisning. Logga in och ta del av din medlemsförmån.

Mer information om tidningen och hur du blir prenumerant hittar du här.

 


Invasiva främmande arter - så tar du hand om ditt växtavfall

Bildkälla: FOR

Hur gör du med ditt växtavfall? Få tips och vägledning här. Ta del av Naturvårdsverkets filmklipp och vägledning som beskriver hur hushållsavfall som består av växter av invasiva främmande arter bör hanteras på bästa sätt. Läs vidare för att ta del av Naturvårdsverkets tips på hemsidan.

Nordiskt samarbetsprojekt
Just nu pågår ett Nordiskt samarbetsprojekt där vi medverkar genom FOR, Fritidsodlingens RIksorganisation.
Enkät - Besvärliga växter i trädgården
Har du några växter i din trädgård som sprider sig för mycket? Länk till enkät.

Nya invasiva främmande arter
EU-kommissionen beslutade den 25 juli 2019 om att lägga till 17 nya arter till EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

 


Datum satt för Tusen Trädgårdar 2020

Söndagen den 28 juni 2020 är det dags för Sveriges största trädgårdsvisning.
Då öppnar trädgårdsägare landet runt upp för allmänheten under en hel dag. Anmälan öppnar: efter årsskiftet. Läs mer här.

 

Huvudarrangörer: Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket

 


 

Ny trädgårdsresa i samarbete med Favoritresor

Den här gången gör vi en trädgårdsresa tillsammans med John Taylor till Frankrike. upplev Normandies trädgårdar och Monets Giverny i maj 2020.
Mer information om resan hittar du här. Resan är klimatkompenserad.

 


Kungliga trädgårdsmedaljer

Riksförbundet Svensk Trädgård har traditionsenligt delat ut Kungliga Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedaljer för ”förtjänster om trädgårdsodling och biodling”. 2019 års trädgårdsmedaljer tilldelas trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma, Mölnlycke, trädgårdsmästare Tommy Ahnby, Munkedal samt postumt till trädgårdsingenjör Kenneth Lorentzon, Kågeröd. Läs hela pressmeddelandet och alla motiveringar här


Sommarmötet 2019 - en trädgårdsresa

Stort tack till Huddinge-Botkyrkas Trädgårdssällskap för ett väl genomfört Sommarmötet 17-18 augusti.

Nästa år ses vi på Gotland!

 

 

 


Nordiskt samarbete kring invasiva främmande arter

Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, har tillsammans med sina systerorganisationer i Danmark och Norge beviljats finansiering för projektet Invasiva främmande växter i våra trädgårdar – ett nordiskt informationsprojekt av Nordiska Ministerrådet. Läs mer här.

FOR är en intresseorganisation där Riksförbundet Svensk Trädgård ingår som en av 19 medlemsorganisationer.


Att tänka på gällande invasiva växter - så tar du hand om avfallet

• Hantera växtavfall så att rotdelar och fröer inte sprids.
• Lägg det inte på komposten.
• Transportera det i slutna sopsäckar.
• Hör med återvinningscentralen om de tar emot växtavfall från invasiva arter och fråga hur det ska sorteras.
• Släng aldrig växtavfall från invasiva arter i naturen!
Se Naturvårdsverkets klipp.

 


Ditt regnvatten - en resurs att ta tillvara på

Vår trädgårdsrådgivare Henrik Bodin ger kloka tips på hur du kan ta tillvara på ditt regnvatten och samtalar med Jessica Lyon på Odlingstv kring det högaktuella ämnet. Se hela klippet här.

Artiklar om hur du tar tillvara på regnvatten i din trädgård hittar du också på vår hemsida under kunskap

 

 

 

 


Hemträdgården som digitaltidning - för medlemmar

Från och med första numret av Hemträdgården 2019, får medlemmar även tillgång till en digital version av tidningen på hemsidan.

Den digitala tidningen kompletterar den tryckta upplagan och läggs upp under medlemsinloggningen i samband med varje utgivning. Logga in på medlemssidorna och läs din medlemstidning när du vill.

 

 

 


Särtrycket: Lär känna jorden - nu i ny uppdaterad version!

För att få växterna att trivas och utvecklas i våra trädgårdar är det några viktiga förutsättningar som behöver uppfyllas. Att skaffa kunskap om den jord som man odlar i är en av dem. En bra hjälp ger särtrycket Lär känna jorden. Författare är Rune Bengtsson, projektledare för POM:s träd- och buskupprop vid CBM, Alnarp, och Eva-Lou Gustafsson, markagronom som undervisar landskapsingenjörer och landskapsarkitekter på SLU, Alnarp. Beställ den här

 


STÖD VÅRT BARNPROJEKT
- Som en gåva till kommande generationer

Ta del av Riksförbundet Svensk Trädgårds satsning kring kunskapsöverföring av oersättlig odlingskunskap till kommande generationer.

Läs mer och skänka ett bidrag till Riksförbundet Svensk Trädgårds arbete.

 

 

 

 


90-KONTOTILL SVENSK TRÄDGÅRD

Riksförbundet Svensk Trädgård har beviljats 90-konto med anslutning till Svensk Insamlingskontroll. 90-kontot är en garanti för dig som givare att pengarna hamnar rätt. Läs mer om Riksförbundet Svensk Trädgårds abete.

 


Hemträdgårdens guide till trädgårdsutbildningarna

Hemträdgårdens guide till

I nummer 1 av Hemträdgården hittar du Hemträdgårdens guide till sveriges trädgårdsutbildningar.
Du kan läsa PDF'en här.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
Undermeny
Aktuellt

 

 


 
     
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård